Vienmečių žiedai



Štai ir atėjo ilgai lauktas laikas, kai su malonumu dėlioju surinktas sėklas ir planuoju, kur kokią gėlę sodinsiu, kad užpildyti laisvą vietą. Mano vienmetės paprastos, plačiai žinomos ir lengvai auginamos gėlės. Praėjusią vasarą išbandžiau šias:
Gėlynams papildyti 
Flioksas šluotelinis "Leopold II". Padariau klaidą, kad nesodinau jų į vieną vietą, nes žiedai nebuvo gausūs ir bendro gražaus vaizdo neturėjau. Tačiau jie mane pakerėjo savo žiedų švelnumu. Nuo šviesiai rožinės spalvos iki tamsiai raudonos, apvaliais, karpytais lapeliais ir su švelniais bordeliais pakraščiuose.







Gvaizdūnė. Jų yra daug rūšių, auginu jas du metus. Nereikli dirvai ir saulei, nes augo ir saulėtoje vietoje, ir daliniame pavėsyje. Nepuola kenkėjai, gausiai lanko bitės ir boružės. Puikioji, chrizanteminė ir jurgininė gvaizdūnės užauga iki 60-70 cm., turi puikius įvairių spalvų didelius žiedus.  





Gvaizdūnė liliput mane žavi savo mažais žiedeliais, tvirtais lapais ir kotais. Aukštis iki 40-50 cm. 






Vasariniai jurginai. Mintis auginti jurginus kilo, kai prireikė sutankinti gyvatvorę, kol dar neužaugę pagrindiniai augalai. Iš vasarinių jurginų sėklų išauga daug daigų, kurie gausiai ir ilgai žydi nuo liepos pradžios iki pat šalnų. Žiedų spalvinė gama labai įvairi, todėl netiktų gėlyne, kuriame derinamos spalvos. Patiko, kad nereikia iškasinėti gumbų žiemai, pakanka prisirinkti sėklų.






Titonia, žydinti nuo liepos vidurio iki pat šalnų, pakankamai aukšta ir plačia laja, gėlė.  
 Didysis žioveinis.
baltasis - "Antirrihinum majus".
 rožinis "Appleblossom".


Auginu ir serenčius įvairiose daržo vietose, kad atbaidyti kenkėjus. Gėlynui jie tinka, kaip fonas. Marigold Mars puikiai tiktų gėlyno bortui.  
Iš gėlių, kurios pačios pasisėja, kitiems metams vėl pasirinksiu man labiausiai patikusią Kosmėją (Cosmos bipinnatus). Jų yra daug rūšių, baltoji yra iki 80 cm, o rožinė iki 1,5 m.. Tai kaimiško stiliaus gėlynų gėlė, kuri išsikovojo vietą ir klasikiniuose gėlynuose.



Pati gausiai pasisėja ir Rusmenė. Ją auginau tik pirmuosius metus, tad dar nežinau ar pavyks ją išsaugoti ilgesniam laikui.
Gėlyno fonui papildyti puikiai tinka šalavijas "Pink Sundea", kuris taip pat, turėjo pasisėti. Aukštis iki 60 cm.  

Pievos gėlynui vėl rinksiuosi rugiagėles, aguonas, linus.


na ir kaip be saulėgrąžų..

 Vazoninės gėlės.
 Pelargonija (Pelargonium). Jos daigelius jau dabar dauginu iš senojo kero.



Visų kitų gėlių daigelius tenka pirkti. Tiesiaragės našlaitės.


Našlaitės kasmet pačios pasisėja.
Be kvepiančių pelėžirnių, medetkų, nasturtų, verbenų, sulfinijų pamėgau ir kitas vazonines gėles.
Pernai pirmą kartą įsigyjau dascia daigelius. Labai patiko švelni jų spalva.



Lobelija (Lobelia)

 

Petunija (petunia) 
norint gausesnio žydėjimo, tenka pavargti skabant nužydėjusius žiedus.


Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

katžolė citrininė

Dekoratyviniai česnakai (Allium)

Adventas