Daržinis dašis

Satureja hortensis

Praėjusią vasarą išbandžiau labai aromatingo skonio, vienmetę prieskoninę žolelę - daržinį dašį. 
Man jis labai patiko, todėl drąsiai rekomenduočiau jį įsigyti. Kaip rašoma literatūroje jis labiau vartojamas daržovių patiekalams, tačiau labai tinka skaninti mėsą, bet kokią žuvį, bulves, sūrio patiekalus, daržovių marinavimui, rauginimui. Nesu didelė kulinarijos mėgėja, bet šią žolelę labai pamėgau. Sėklos lengvai sudygo kovo mėn. pasėjus šiltnamyje po danga, daigelius iškėliau į dirvą balandžio pabaigoje. Galima sėti ir tiesiai į dirvą balandžio mėnesio pabaigoje.

Augo labai gražiu, kompaktišku krūmeliu. Žalius lapelius skyniau pastoviai, šviežiam naudojimui. Visą likusią žaliavą nuskyniau vos pradėjus žydėti. Iki šalnų vėl ataugo, tad dar buvo galima rinkti skanių lapelių. 
Labai dera kartu su šalaviju, mėta, petražole, čiobreliu. Nepamainomas prieskonis šašlyko marinavimui.  Rekomenduojama šviežią dašį dėti baigiant virti patiekalą, o smulkintą džiovintą dėti anksčiau. 
Kvapas aštrokas, todėl keletą kartų reikia išbandyti, kol atrandamas mėgstamas skonis ir vartojimo būdas.  
Rašoma, kad vartojamas ir medicinoje, kaip arbata gerinanti virškinimą, atsikosėjimą.


Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

katžolė citrininė

Dekoratyviniai česnakai (Allium)

Adventas