Juozažolė

Hyssopus officinalis L.

Daugiametis, prieskoninis, vaistinis yzopas, kitaip vadinamas juozažolė. Auga gražiu puskrūmiu iki 60 cm. aukščio, žydi nuo liepos pradžios iki rugpjūčio pabaigos, mėlynais smulkiais žiedeliais. 
  • Kaip prieskonį naudoju žuvies, mėsos patiekalams pagardinti. Skonis aštrokas. Nedidelė yzopo šakelė maistinio aliejaus butelyje, prisotina aliejų specifiniu aromatu ir išskirtiniu skoniu. Alyvuoges marinuojant aliejuje, šalia mėtos ir čiobrelio, puikiai tinka ir juozažolė. Pomidoras, bazilikas ir juozažolė - puiki kompanija. 
  • Rašoma, kad peršalus arbata palengvina atsikosėjimą, gydo bronchitą, skrandžio negalavimus, pagerina virškinimą, rekomenduojamas pagyvenusiems žmonėms, kaip stiprinanti priemonė. Tačiau vartoti juozažolę, kaip ir kitas vaistažoles, patariama ne ilgiau, kaip dvi savaites. 
  • Augalas labai aromatingo kvapo, išskiria daug nektaro, kuris privilioja daug bičių. Skaitoma, kad gautas medus yra iš geriausių rūšių.
  • Vasarišką puokštę yzopas ne tik papuošia, ji pakvimpa tikra vasara.   

Dabar juozažolė auga šalia katžolės, medetkos ir melisos. Tačiau dėl savo smulkių mėlynų žiedelių ir kompaktiškos formos, jis nusipelnė augti šalia gėlių, tad pavasarį dauginsiu kerą ir ieškosiu jam tinkančios draugijos. 
Manau tiks šalia geltonų rudbekijų

ar šalia rožinės hortenzijos, 

 o gal net ir prie rožių,

ar tiesiog įterptas į gyvatvorę šalia raugriškio.




Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

katžolė citrininė

Dekoratyviniai česnakai (Allium)

Adventas