Vaistinė melisa


Melissa officinalis

Melisa man yra tikra žolelių karalienė. Rašoma, kad ji stiprina ir ramina širdį, atpalaiduoja nervų sistemą, gerina miegą, širdies kraujagyslių darbą, poveikis priešvirusinis, priešbakterinis. 

Ji yra pagrindinis komponentas plačiai pagarsėjusiame Karmelitų vandenyje. Informacijos apie tai nėra labai daug. Karmelitų vanduo buvo sukurtas Paryžiaus vienuolių 1611 metais. Rašoma daug recepto variantų, bet tikrasis viešai niekur neskelbiamas, gal net ir nėra žinomas. Vieni receptai buvo skirti kosmetikai, kiti nugalėti įvairius negalavimus ir stiprinti organizmą. Vanduo buvo išgaunamas distiliavimo aparatais. Visus aprašymus sieja vienas bendras faktas, kad įvairioms receptūroms pagaminti buvo naudojama 14 rūšių vaistinių augalų ir 9 rūšys prieskonių. 

Vaistiniai augalai:
Melisa, Šventagaršvės šaknis ar lapai/žiedai, pakalnutė, rėžiukai, raktažolė, šalavijas, tikroji levanda, kietis (Artemisia), ramunėlės, čiobrelis, gencijonų šaknis, anyžiai, sandalmedis.

Prieskoniai:
citrinų žievelės, kalendra, gvazdikėliai, muskatas, cinamonas, pankolis, mairūnas, rozmarinas, dašis.

Dažniausiai internete minimas receptas organizmui stiprinti: melisos ir šventagaršvės (lapai/žiedai/šaknis) po 3 šaukštus, 1 šaukštas kalendros sėklų, 1 muskato riešutas, 1 šaukštas gvazdikėlių, 1 cinamono lazdelė ir 2 stiklinės degtinės. 

Praveriu ir aš savo augintų žolelių skrynią. Pasidarysiu savo sveikatos vandenį žiemai.  Kadangi žaliose vaistažolėse yra daug vandens, tinktūrai gaminti labiau tinka džiovintos žolelės. Ištrauka ilgiau išsaugo vaistinių žolelių savybes. 


Taigi vaistažolės - visų pirma melisa 3 šaukštai žaliavos, toliau:

Vaistinės šventagaršvės žiedai ir lapai 3 šaukštai

Angelica archangelica
Aprašomos savybės: ramina, mažina galvos skausmus, skatina jausmingumą, gerina kraujotaką. 


                                                           Tikroji levanda 1 šaukštas


Lavandula angustifolia


Aprašomos savybės: gerina miegą, kraujo apytaką, tonizuoja nervų sistemą, poveikis priešbakterinis. 


Vaistinis čiobrelis 1 šaukštas

Thymus vulgaris
Aprašomos savybės: lengvina atsikosėjimą, lėtina senėjimą, stiprus antioksidantas, poveikis antibiotinis, antimikrobinis.  

Kietis ir vaistinės ramunėlės po 1 šaukštelį. 

Iš prieskonių po 1 šaukštelį: 
cinamonas, muskatas, gvazdikėliai, citrinos žievelė ir kalendros sėklos. 
Kalendra žydėjimo metu (balti žiedeliai)

Prieskonių nereikia padauginti, kad neužgožtų žolelių savybių. Mišinį susmulkinus supilu į sterilų stiklainį ir užpilu apie 400 ml geros kokybės 40% degtine. Viskas turi būti visiškai apsemta ir sandariai uždaryta. Laikysiu apie mėnesį, kasdien papurtant ir atokiau nuo šviesos. Nukošusi perpilsiu į sandariai uždaromą stiklainį (su gumele) ir vartosime po pusę šaukštelio kasdien. Būsime gal dar stipresni ir ramesni :)

Tinktūras galima daryti iš įvairių žolelių pagal poreikį, pasidomėjus jų gydomosiomis savybėmis. Tinktūrą galima daryti dviem etapais - pirma sudėjus tik vaistines žoleles, po trijų savaičių jas nusunkus, sudėti prieskonius. 
Daugiau informacijos apie receptūras su melisa čia

Paruošta ir apibendrinta iš įvairių šaltinių.

Komentarai

  1. Hi Salma! Your post is fascinating.Herb medicine is really interesting! I have a book all about it, and collect some herbs
    Enjoy your Sunday..

    AtsakytiPanaikinti
  2. Salma what a very interesting post. I don't have this kind of herbs in my garden.
    Have a wonderful day.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

katžolė citrininė

Dekoratyviniai česnakai (Allium)

Adventas