Linksmų šv. Velykų

Jau vien dėl to aš Viešpačiu tikiu,
kad mažas paukštis gūdžiame sapne
nužudo tamsą spinduliais akių,
ir mažą viltį atneša snape...

/Mindaugas Stundžia/

Juozažolė

Hyssopus officinalis L.

Daugiametis, prieskoninis, vaistinis yzopas, kitaip vadinamas juozažolė. Auga gražiu puskrūmiu iki 60 cm. aukščio, žydi nuo liepos pradžios iki rugpjūčio pabaigos, mėlynais smulkiais žiedeliais. 
  • Kaip prieskonį naudoju žuvies, mėsos patiekalams pagardinti. Skonis aštrokas. Nedidelė yzopo šakelė maistinio aliejaus butelyje, prisotina aliejų specifiniu aromatu ir išskirtiniu skoniu. Alyvuoges marinuojant aliejuje, šalia mėtos ir čiobrelio, puikiai tinka ir juozažolė. Pomidoras, bazilikas ir juozažolė - puiki kompanija. 
  • Peršalus arbata palengvina atsikosėjimą, gydo bronchitą, skrandžio negalavimus, pagerina virškinimą, rekomenduojamas pagyvenusiems žmonėms, kaip stiprinanti priemonė. Tačiau vartoti juozažolę, kaip ir kitas vaistažoles, patariama ne ilgiau, kaip dvi savaites. 
  • Augalas labai aromatingo kvapo, išskiria daug nektaro, kuris privilioja daug bičių. Skaitoma, kad gautas medus yra geriausių rūšių.
  • Vasarišką puokštę yzopas ne tik papuošia, ji pakvimpa tikra vasara.   

Dabar juozažolė auga šalia katžolės, medetkos ir melisos. Tačiau dėl savo smulkių mėlynų žiedelių ir kompaktiškos formos, jis nusipelnė augti šalia gėlių, tad pavasarį dauginsiu kerą ir ieškosiu jam tinkančios draugijos. 
Manau tiks šalia geltonų rudbekijų

ar šalia rožinės hortenzijos, 

 o gal net ir prie rožių,

ar tiesiog įterptas į gyvatvorę šalia raugriškio.


Daržinis dašis

Satureja hortensis

Praėjusią vasarą išbandžiau labai aromatingo skonio, vienmetę prieskoninę žolelę - daržinį dašį. Man jis labai patiko, todėl drąsiai rekomenduočiau jį įsigyti. Kaip rašoma literatūroje jis labiau vartojamas daržovių patiekalams, tačiau labai tinka skaninti mėsą, bet kokią žuvį, bulves, sūrio patiekalus, daržovių marinavimui, rauginimui. Nesu didelė kulinarijos mėgėja, bet šią žolelę labai pamėgau. Sėklos lengvai sudygo kovo mėn. pasėjus šiltnamyje po danga, daigelius iškėliau į dirvą balandžio pabaigoje. Galima sėti tiesiai į dirvą balandžio mėn. pabaigoje. 
Augo labai gražiu krūmeliu, nereikėjo papildomai tręšti ar laistyti. Žalius lapelius skyniau pastoviai, šviežiam naudojimui. Visą likusią žaliavą nuskyniau vos pradėjus žydėti. Iki šalnų vėl ataugo, tad dar buvo galima rinkti skanių lapelių. 
Labai dera kartu su šalaviju, mėta, petražole, čiobreliu. Nepamainomas prieskonis šašlyko marinavimui.  Rekomenduojama šviežią dašį dėti baigiant virti patiekalą, o smulkintą džiovintą dėti anksčiau. 
Kvapas aštrokas, todėl keletą kartų reikia išbandyti, kol atrandamas mėgstamas skonis ir vartojimo būdas.  
Vartojamas ir medicinoje, kaip arbata gerinanti virškinimą, atsikosėjimą.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...