Siauralapis gaurometis (ožkarožė)


Siauralapis gaurometis  /Chamerion angustifolium/.

Žiūrėdama rusiškus video reportažus apie pirtis, žolelių vartojimą, išvydau augalą, kuris pasirodė man matytas. Perverčiu nuotraukas ir tikrai atrandu įžymųjį gaurometį, kitaip dar vadinamą  "Ivan čai" arba ožkarože, kuris šią vasarą pas mus augo pakrantėje. Atrandu daug informacijos internete apie šią arbatą. Pasirodo turinti daug vitamino C, daugiau nei juodieji serbentai, slopina piktybinių ląstelių augimą, teigiamai veikia širdies darbą, gerina prostatos veiklą. Arbata nuo senų senovės buvo labai vertinama Rusijoje ir buvo labai brangi.  

 Pastebėjau, kad visą žydėjimo laiką gaurometį gausiai lankė bitės. Pasirodo ožkarožės medus pats saldžiausias ir biteles aprūpina duona, pilnas straipsnis čia


Žolininkas-vaistininkas Virginijus Skirkevičius apie Ivan čai:


"Kiekvienuos namuos turėtų būti gauromečio ir šaltalankio džiovintų lapų arbatos, kurią galima gerti kasdien ir kuri turi daug flavonoidų – stiprinančių imunitetą, turinčių priešvėžinių ir kitų galių, yra tarsi natūralus organizmo pagalbininkas. Gauromečio lapų arbatą yra pripažinę suomiai, rusai – jie ją dar vadina Ivan Čai. Gauromečio arbata savo savybėmis pranoksta netgi žaliąją arbatą, kadangi neturi kofeino. Rusai gauromečio lapus maišo su citrina, bergamote"
visas straipsnis čia


O štai ką pasakoja apie šią žolelę žolininkas farmacininkas Sigitas Stonys:
„Siauralapis gaurometis – turi labai daug priešuždegiminių savybių, kadangi kaupia daug flovanoidų. Jis panašus į žaliąją kinišką arbatą. Buvo pripažintas ir onkologijos gydymui, nes turi daug flovanoidų, vitamino C ir pasižymi priešvėžinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis. Seniau mūsų krašte jo žiedai naudoti prostatitams, prostatos adenomoms gydyti, kad nesusirgtų žmonės prostatos ligomis. Rusai ją geria kaip kasdieninę „Ivano arbatą“ (Ivan čai). Skoninėmis savybėmis ji primena žaliąją arbatą, nes turi taninų“.


visas straipsnis čia


Savaitgalį vaikštinėjant miškuose pastebėjau nužydėjusio gauromečio pulkelius. Taigi jo pakankamai yra ir mūsų vietovėse.

Komentarai

  1. A ja mam je w ogródku i nie wiedziałam, że mają takie właściwości lecznicze. Pozdrawiam.
    Ir aš turiu juos sode ir nežinojo, kad jie turi gydomųjų savybių. Tavo.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Giga,
    ir as dziaugiuosi ji atradusi. i ja cieszę się po odkryciu.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Hej Salma
    Vi har en masse gederams på vores sommerhusgrund ved Kattegat. Da vi fældede lidt skov, opstod der en lille koloni af dem, som nu har bredt sig. Det er en smuk farveklat midt i alt det grønne.
    Kh. Jørn

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

katžolė citrininė

Dekoratyviniai česnakai (Allium)

Adventas