Amarai


Beveik visų, nesumedėjusių, žalių augalų sultis siurbiantys amarai yra vieni aršiausių kenkėjų. Jie gali būti žali, rudi ar net juodi. Augalo lapai akivaizdžiai susiraito, bet pakenkia amarai ir stiebams, žiedams bei šaknims. Amarus globoja skruzdėlės, nes joms patinka amarų skystos išmatos. Jos išnešioja amarus prie skaniausių augalo vietų. Kad amarai neatsirastų, pavasarį reikia kontroliuoti skruzdėlių migracijas, stabdyti jų persikraustymą į medžius įvairiomis lipniomis juostomis. Skruzdėlėms nepatinka mėtos ir česnakai. 
Apsaugant augalus nuo amarų, galima purkšti insekticidais, bet padaroma didžiulė žala geriesiems vabzdžiams ir žemei. Tad daug geriau nurinkti juos ir sutraiškyti pirštais, ar apipurkšti stipria vandens srove, muilinu vandeniu, karštu 80-85 C temperatūros vandeniu, naudoti kitas namines priemones, kurios nekenkia kitiems augalams ir visai gamtai. 
Esu išbandžiusi:
1 stiklinė medžio pelenų praskiesta 1 litru verdančio vandens, nusistovėjus parą laiko, permaišyti, purkšti augalą su amarais. Augalo žemės plotą palieti vandeniu. 

Amarų iškamuotą augalą galima purkšti šeivamedžio lapų arbata, kuris turi daug kompleksinių medžiagų, stiprinančių augalus. 


Amarus atbaido česnakai, nasturtės. Nuo senų laikų daugelis gėlininkų šalia rožių krūmo įkasa po česnako skiltelę. Česnakai papildomai dirvožemį aprūpina siera, bei kitomis, rožėms reikalingomis mineralinėmis medžiagomis, apsaugo rožes nuo miltligės. O šalia rožių augantis laiškinis česnakas, turintis tas pačias savybes, kaip ir paprastas česnakas, ne tik atliks naudingą darbą, bet ir atrodys patraukliai. 

Jei sudomino, jų daigų galite įsigyti ČIA


Pačios geriausios sodo draugės ir amarų medžiotojos yra boružės. Taigi pačioje gamtoje vyksta biologinė kova ir be žmogaus įsiterpimo.

Pas mus prekyboje dar nėra dėželių su įvairiais sodo pagalbininkais, tad savo sklypuose sodininkai sodina įvairių augalų, kurie pritrauktų geruosius vabzdžius. Šalia daržovių ir kitų daugiamečių gėlių naudingiems vabzdžiams reikėtų sodinti kraujažolių, ežiuolių, serenčių, šalavijų, kurie yra žiedadulkių šaltinis. Taip pat gausiai išskiria nektarą kosmėja, krapas, paprastasis pankolis, laibenis, gvaizdūnė, grikis, sidabražolė.


    

Komentarai

  1. Salma, kaip man gauti Ladybugs mano sodo?
    Enjoy the weekend.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. John, gardener shop sells Ladybug.. should be. thanks

      Panaikinti
  2. Biedronek jest czasami za mało żeby zjadły wszystkie mszyce. Trzeba niestety samemu też trzeba je niszczyć. Pozdrawiam.
    Ladybird kartais nepakanka, kad valgyti visus amarai. Liūdna patys ar reikia jas sunaikinti. Tavo.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Oi kaip aš pykstu ant tų žalių padarų, kai užpuola mano rožes ir kitus augalus :). Dažniausiai naudoju 'Neemazal'. Bet reikės pabandyti pačiai pasigaminti natūralių priemonių kovai su šiais kenkėjais. Boružėlių sode tiek daug nebūna,kad susidorotų su armija amarų. O gaila :).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. ankstyva pavasari mazink skruzdeliu kieki, jos pagrindines amaru globejos.. miske chemijos nereikia, patys issiaiskina.. tai ir mes galetume be jos issiversti. grazios dieneles :)

      Panaikinti
  4. Salma, o kokiu būdu reikėtų mažinti skruzdėlių kiekį. Kažkada buvo pas mane terasoje įsiveisusios, tai bandžiau su soda. Bet nežinau ar sodos milteliai nekenktų augalams. Gal yra kokių kitų būdų?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aukse, soda ir as naudoju, skruzdeles jos nemegsta (kaip ir kreidos) ir jos iseina. Soda niekam nekenkia, netgi priesingai - zudo bakterijas. Ja galima purksti augalus, namie nepamainoma priemone sveitimui. O skruzdelems dar reiketu lipniu juosteliu ant medziu kamienu (yra parduotuvese), prie roziu ir medeliu ant zemes bandyti irgi paberti sodos ar kreidos. Yra ir kitu priemoniu - alaus, mieliu spastai. Alaus tiesiog (kaip ir kurkliams :)) ipilti i indelius, prigeria ir mirsta, su uogiene maisytos mieles - efektas toks pat. O jei gaila, kad mirs - saldinto uogiene ar cukrumi vandens ploksciame indelyje, prilips pilnas ir isleisite skruzdeles pas kaimynus :) geros dienos

      Panaikinti
  5. Interesting post. I really like it.
    Super blog. Yours. ^ ^

    Have a nice day. ;)
    + Welcome to my blog.
    If you want to put it in your followers.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Some great tips here...great post! I use many natural methods in my garden...seems better.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

katžolė citrininė

Dekoratyviniai česnakai (Allium)

Adventas