Šalavijas vaistinis



Sakoma, jei šalavijo gegužį ragausi, šimto metų sulauksi :)
Labai pamėgau šią žolelę, tai gal ir man pavyks sulaukti 100 metų :)

 Šalavijas vaistinis (Salvia officinalis) įeina į pagrindinių prieskoninių augalų ir moterims skirtų žolelių sąrašą. Tai daugiametis augalas, labai gražaus pilko atspalvio ir formos, paįvairina sodo spalvas ir išryškina kitas. Sodinu jį keliose daržo vietose ir gėlyne. Dėl stipraus kvapo jų nemėgsta daugelis kenkėjų ir juos aplenkia. Nereikėtų jų sodinti šalia braškių, kadangi eteriniai aliejai joms kenkia. Žiemą, jei mažai sniego, reikėtų pridengti. Pavasarį nugenėti sumedėjusias šakeles, paliekant apie 20 cm nuo žemės. 
Šalavijas šimtus metų buvo laikomas jaunystę grąžinančiu augalu ir buvo vartojamas maistui bei vaistams. Šalavijas žadina apetitą ir gerina virškinimą, tad šalavijų įdaru buvo įprasta pagardinti sunkius mėsos patiekalus, kad nuo jų neprasidėtų pilvo diegliai ir nesutriktų virškinimas.
šaltinis /Ch.Ryrie "Sodo išmintis"/
Senovės Egipte jis buvo naudojamas moterų vaisingumui padidinti.
Liaudies medicinoje šalavijų lapų arbata vartojama nuo skrandžio ir žarnyno uždegimų, inkstų ir tulžies sutrikimų, dantų skausmo, net pablogėjus atminčiai.
Nuoviras naudojamas vonioms, naikina grybelius, gydo reumatą, žaizdas.

Mėgstu arbatas su šalaviju (tinka su melisa, katžole, mėta) šiaip kada paskanauti ir padeda kosint. Jas geriu pakaitomis su kitomis žolelėmis, nes ilgai tų pačių žolelių vartoti negalima, stipresnis šalavijo nuoviras dirgina skrandį. Šalaviju skaninu žuvį ir mėsą.

Pasidarau toniką veidui valyti.
Tinka normaliai, riebiai, suglebusiai odai atgaivinti, kompresai dedami ant pabrinkusių paakių.

Be vaistinio šalavijo daug yra ir dekoratyvių daugiamečių šalavijo rūšių.
Dailusis šalavijas PinkSundea yra vienmetis, kasmet pats pasisėja.






 Gyvatvorėje įterptas šalia raugerškio ir vasarinių jurginų. 


Dekoratyvusis
  raudonžiedis šalavijas.





Komentarai

  1. Puikus įrašas apie tokias naudingas žoleles. Šalavijų sėklos pas mus kasmet sėjamos. Su virškinimu dažnai tenka turėti problemų, tai labai praverčia šios žolelės.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveiki Charlote, ačiū, vaistinis šalavijas irgi dirgina skrandį, tad su juo reikia labai atsargiai. Man jis labai moteriškas augalas :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

katžolė citrininė

Dekoratyviniai česnakai (Allium)

Adventas