Šveicarija III dalis


Visos žemės gražios. 
K.Kolumbas

Tačiau Dievas kurdamas Šveicariją sudėjo viską kas gražiausia - tyrą, lyg ašara vandenį, 
nuostabius kalnus, žalias lyg kilimas lygumas ir gaivų orą. 

Aplankome Reichenbach krioklius
 Vietovę išgarsino rašytojas A. Konanas Doilis įamžinęs romane "The final Problem" Reichenbach krioklius. 
Čia Šerlokas Holmsas kovėsi lemtingoje dvikovoje su profesoriumi Mariarčiu..



prie krioklių kelsimės funikulieriumi, vagonėlis autentiškas pagal to meto įvaizdį.

darželis dekoruotas kalnų akmenimis, baltomis kraujažolėmis, levandomis ir smilgomis.



pakilus vagonėliu, dar tenka palypėti pėsčiomis.


vaizdas iš viršaus, virš krioklio. 




Išvykstame į  Vevey pro Bern
Bern lankytinos vietos: Rose Garden (parke šimtai rūšių įvairių rožių, rododendrų, irisų veislių, šalia Aarės upės) , Bear Park (modernus 6000m2 parkas), Botanikos sodas (tūkstančiai augalų rūšių iš viso pasaulio). 



ežeras Thun. Tai vienas iš didžiausių, gražiausių ir mylimiausių Šveicarijos ežerų. Jis labai pamėgtas buriuotojų. 
Ežerą galima apeiti arba apvažiuoti dviračiu įrengtais takeliais.


Atvykstame į Vevey vakare.
Sustojame aikštelėje šalia viešbučio DU LAC. 
Miestelis yra 386 m. virš jūros lygio, gyventojų apie 16000.

apsistojame La Pichette kempingyje, kuris yra visai šalia Ženevos ežero. Šioje pakrantės dalyje spalvos ir nuotaikos visiškai kitokios. Žmonės nerealiai laisvi, malonūs. Tai prancūziškoji Šveicarijos dalis. Miestas išpuoštas įvairiomis ryškiomis gėlėmis. 




pagaliau ryte pasirodė saulė. Apsižvalgėme aplink. 
Toks jausmas, kad kempingyje žmonės gyvena po keletą mėnesių ar net ištisą vasarą. Aplink savo gyvenvietę augina daug gėlių, apsikarsto šviestuvais, įvairiom skulptūrėlėm, vazonuose auginami pomidorai, bazilikai. Man tai labai patiko :)


                      aukštai kalvoje auginamos vynuogės. Dažniausiai auginama veislė "Lavaks". 


pagaliau galėjome išsidžiovinti batus :) 
vietinis žvejys

Taigi su džiaugsmu šokame ant dviračių ir vykstame pasivažinėti pakrante. Pakrantę juosia dviratininkų ir pėsčiųjų takas, kuris išpuoštas įvairiausiomis gėlių kompozicijomis ir skulptūromis. 



Seahorse statula Lac "Lehman Brothers", Vevey, Šveicarija. Trijų bronzinių statulų autorius Edouard - Marcel "Sandoz", jos vadinamos "Jūros arkliai", 1964 m. Viena nimfa yra fontano centre, kitos ežero pakrantėje. Visas kartu nufotografuoti įmanoma tik iš ežero pusės.






Vevey miestelis garsėja ir šokolado "Nestle" gamyba.




 aplankėme vieno žinomiausių XX a. aktorių ir režisierių, komedinio žanro atlikėjų 
Čarlio Čaplino (Charlie Chaplin) paminklą (1889-04-16-1977-12-25).
 Jis turėjo Valkatos pravardę. Turėjo daug žmonų, susilaukė 11 vaikų.
Po antrojo pasaulinio karo, ryšiai su JAV valdžia tapo įtempti, tad Č. Čaplinas grįžo į Angliją, o vėliau apsigyveno Vevey mieste. 



 Č. Čapliną džiugino vietiniai gyventojai savo santūrumu, nevarstantys jo smalsiais žvilgsniais ir nesikapstantys po jo gyvenimą. Laisvė Čarlį sužavėjo, todėl jis Vevey pragyveno 25 metus.


viena istorija iš jo gyvenimo:
aktoriaus mama buvo nedidelio muzikinio teatro daininkė. Vieno pasirodymo metu jai ūmai dingo balsas, liko tik šnabždesys. Žiūrovai ėmė švilpti, replikuoti. Kažkas į sceną išstūmė penkiametį Čarlį. Sutrikęs berniukas uždainavo. Iš salės pasipylė smulkių monetų liūtis, Čarlis iškart nutilo ir pareiškė, kad pradės dainuoti kai tik susirinks monetas. Salėje esantys žiūrovai skaniai kvatojo ir plojo..





Romantiška Bairono apdainuota Chillon pilis. 
Tik namie pamačiau, kad netyčia nupaveikslavau iš Vevey pusės Chillon pilį. Pilis yra ovalo formos, iš visų pusių apsupta ežero ir Alpių, pusiau vandenyje, ant povandeninių uolų, menanti 1000-čio metų istoriją. Į pilį patenkama per tiltą. Pilyje yra rūsys, buvusio kalėjimo, kartuvių patalpos, įvairios senovės gyvenamosios patalpos, salės. Žinomas anglų poetas lordas Baironas parašė savo kūrinį "Šiljono kalinys", iki šių dienų kolonoje yra išlikęs jo autografas. Netoli pilies yra Bairono buvęs namas, jį galima aplankyti. Pilies vietoje Ženevos ežeras yra suspaustas kalnų, staigiai gilėja. Gylis šalia pilies 60 m., tad vieta lankytina nardytojų. Istorija mini, kad pilies įkūrėjai yra Savojos kunigaikščiai (XIII-XIVa.), kuri ilgainiui užvaldė trečdalį dabar prancūziškai kalbančios Šveicarijos dalies. 1536 m. pilis buvo užimta ir perėjo į Burgundijos dinastiją. 1798m. pilis tapo nacionaliniu turtu per Vaud revoliuciją ir buvo perleista naujam Vaud kantonui.
 Kažkur netoli pilies yra gražiausia apžvalginė vieta kalva Pelern (810 m.) šalia aukštikalnė Le Pleiad (360m.). Į šias vietoves kelia funikulierius ir dantratinis geležinkelis. 

Net nesupratome kuriuo momentu pasiekėme Montreux miestelį.
Kiekvienas žemės lopinėlis tokiose vietose yra brangus, todėl miesteliai vienas šalia kito.
Gyvena apie 23000 gyventojų, randasi Ženevos ežero šiaurės rytinėje pakrantėje.
Miestelis įžymus savo ištaikingais viešbučiais, kasmetiniais džiazo festivaliais ir kazino, kuris išgarsėjo po 1971 m. gaisro per Franko Zappos koncertą. Tai vienas iš prabangiausių Šveicarijos kurortų, dar vadinamas Šveicarijos Monte Karlu.



visuose gėlynuose pilna įvairių paukštelių. 






Ženevos ežeras (Lake Leman) jungia Šveicariją ir Prancūziją.
Tai vienas didžiausių ežerų Vakarų Europoje. Turint laiko galima pakeliauti Golden Pass panoraminiu traukiniu iš Montreux į Zweisimmen arba Chocolate Train, kur visą dieną galima praleisti sūrio ir šokolado fabrikuose. 

                    Montreux miestelyje yra paminklas Fredžiui Merkuriui, grupės Queen solistui. 
  (Freddie Mercury Memorial) Adresas: Av des Alpes 68 Montreux 1820, Switzerland. 


nuvažiavusi kiek tolėliau nuo šių gėlių, prisiminiau, kad tai lyg gumbenė.. apie jas yra aprašiusi Rasa , ir aš būčiau sėklų prisirinkusi :)







pirmą kartą gyvai mačiau žydinčią mimozą. 
(Ačiū Rasai, pataisymas - pasirodo tai albizija).



grįžtant atgal išsimaudėme.. manome, kad plaustukas ežero gilumoje buvo privatus, bet niekas nebarė :) 


mano labai pamėgtos baltos kosmėjos.


Grįžtame pro senamiestį.



iki Vevey iki..  palikęs neišdildomą įspūdį.




Liucerną pravažiuojame nestodami. Liucerna vadinama "Šveicarijos perlu". Pro langą matosi Kapel tiltas (Koplyčios tiltas). Tai seniausias dengtas medinis tiltas Europoje, sukonstruotas XIV a.pradžioje ir pavadintas Petro koplyčios tiltu. 


Apsistojame kempinge, kuris visai šalia Liucernos ežero (Lake Lucerne).





Liucernos, kitaip dar vadinamas Keturių Kantonų ežeras. Ežeras yra 434 m. virš jūros lygio. Jį supa keturi istoriniai Šveicarijos kantonai: Uris, Švicas, Untervaldenas ir Liucerna. Untervaldenas padalintas į Obvaldeną ir Nidvaldeną. Aplink ežerą išsidėstę trys kalnai:
Pilatus kalnas, jame palaidotas Poncijus Pilotas, Biurgerštokas ir Rigis. 

paplūdimys, kurio dugnas klotas plytelėmis. Vanduo be galo skaidrus, nesinorėjo išlįsti.. Tolumoje kalnas RIGIS.   
Vakarienės metu kalnas Rigis nusidažė raudonai, nepakartojamas vaizdas. Aplink visiška tyla, nors kempingas vakare buvo pilnas. Ne veltui rašo, kad Liucernos kraštas vienas iš konservatyviausių kraštų. 
o vakaras praeina užleisdamas vietą nakčiai.. ir jam nesvarbu, kad mums norisi, kad jis būtų kuo ilgiau.... 
neužmirštamas ir nepakartojamas vakaras tikrame rojaus kampelyje.

vakare kalnas Pilatus atrodė griausmingai. . Aprašytas 1928 m. Salomėjos Nėries, kuri gyveno Pilatus gatvėje.

išaušo nuostabus rytas.. tokio grožio paliestas lietuvių romantikas Jonas Mačiulis – Maironis aprašė Švico kantono grožį, kuris yra centrinėje Šveicarijos dalyje.
1907 07 25 Vakaras (ant ežero Keturių Kantonų) Villa St. Charlies 


Ežero skaisčios bangos liūliavo
Žaliu smaragdu;
Laivą be irklo varė, lingavo
Vėsos dvelkimu.


Saulė už Alpių leidos sustingus;
Varpai Liucernos
Dievui aukojo darbus vargingus
Žmogaus ir gamtos.
Medžių ant saulės kepintas lapas
Nuspindo rasa;
Rožių iš kalnų papūtė kvapas
Skania sveikata.- - -


Kalnas Pilatus ryte daug švelnesnis. Kitaip jis dar vadinamas Drakono kalnas (2132 m.)
tarp ragiukų matosi apžvalgos aikštelė.
Dar randu įdomios info apie Pilatus. Į Pilatus kalną galima pasikelti vagonėliais arba stačiausia pasaulyje funikulieriaus trąsa. Funikulierius iš Alpnachstad į Pilatus viršukalnę kylą 48% statumo kampu, pakilimas trunka 30 min. Rašoma, kad vaizdas nerealus - matosi 70-ies kalnų viršūnės ir 5 ežerai, tarp kurių ir Liucernos ežeras. Kalnas nuo Ciuricho apie 65 km. Tinkamiausias laikas apžiūrėti kalną yra vasara. Siūloma daugybė pramogų, dviračių trąsos, nusileidimai nuo kalno vagonėliais ar gondolomis, nusileidimas ilgiausia Šveicarijoje 1415m bobslėjaus trąsa iš Frakmuntegg. Trąsa veikia nuo V-IX mėnesio. Kalne veikia didžiausias Šveicarijoje virvių parkas Pilatus Seilpark, su 10 įvairiausio sudėtingumo ir ilgio trąsų. Apžvalgos viršukalnėje yra įrengtos poilsio, iškylų aikštelės su įranga. Specialiai augalų mylėtojams įrengta  pasivaikščiojimo trąsa - takas su stendais apie vietinę augmeniją.
Trąsoje pasitinka ten 40 metų gyvenantys kalnų ožiai. 



 Važiuojame aplink Zug ežerą, pro Zug miestą. Pagal statistiką šio miesto gyventojai yra turtingiausi šalies gyventojai. Čia yra aukščiausias pajamų dydis vienam žmogui, mažiausi mokesčiai. 
Lankytina: Apencelio kantonas. Lyniniu keltuvu pasikelti į aukščiausią šio regiono Alpių viršukalnę Santis (2502 m.). Iš šios vietos galima pamatyti visą alpių grandinę. 
sustojame Arth miestelyje.

Zug ežeras be galo skaidrus, pakrantėje matosi pilna žuvies. 




Atvykstame pro Ziurichą į Šafthauzeną, prie didžiausio Europoje Reino krioklio 








Reino krioklys yra didžiausias Europoje savo vandeningumu ir dydžiu. Krioklys yra 150 metrų pločio ir 23 metrų aukščio. Vidutinė tėkmė - 700 m3 vandens/s. Krioklys susiformavo maždaug prieš 17000 metų.


Plaukiojimas laiveliu susideda iš trijų maršrutų. 









pėsčiomis galima pasivaikščioti iki Schafhauzen miestelio, kurio senamiestis išpuoštas Renesanso stiliaus pastatais, freskomis ir įvairiomis skulptūromis. 1218 m. Šafhauzenas buvo laisvas imperijos miestas.
Štai ir viskas. Kelionės metu saulės buvo labai mažai, bet ji švietė mūsų širdyse.
Pačias gražiausias fotografijas užfiksavo mūsų akys :) 


Visos kelionės turi savų pranašumų. 
Jei keliautojas aplanko geresnes šalis, jis mokosi kaip pagerinti savąją. 
Jei jis užklysta į blogesnes - jis išmoksta mėgautis savąja. 
Samuel Johnson 

Komentarai

  1. Ačiū už nuotraukas ir pasakojimą :) nepaprastas grožis... Nenuostabu, kad visi nori Šveicarijoje gyventi.
    Taip, Raselo gumbenę (Phlomis russeliana) atpažinau iš karto, tokio silueto su niekuo nesumaišysi. O štai 'mimoza' iš tikro yra albizija (Albisia julibrissin), mimozos žydi geltonais žiedais.
    Linkėjimai, Rasa

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Didelis aciu Rasa uz pataisyma, tiesiog internete radau ir suklydau :)

      Panaikinti
  2. Dziękuję za wspaniałe zdjęcia z podróży po pięknej Szwajcarii. W wielu pokazanych przez Ciebie miejscach byłam i tym bardziej było mi na to wszystko patrzeć. Pozdrawiam.
    Dėkojame už puikias nuotraukas iš kelionės į gražus Šveicarijoje. Daug vietų, kur buvau ir tuo labiau aš ieškojau ne viskas. Tavo.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai aciu uz grazu foto reportaza. Gal pamenate, kaip vadinosi kempingas prie Liucernos miesto? Noreciau ten apsistoti musu keliones metu. Aciu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Atleiskite Linda, tik dabar pamačiau Jūsų komentarą, tikiuosi Jūsų kelionė buvo labai šauni, pagarbiai

      Panaikinti
  4. Nuostabu! Negaliu net atsigrožėti Jūsų pateiktomis nuotraukomis. :)) Ir kaip Jums tas La Pichette kempingas? Planuojame vasara ir mes čia nukeliauti. Tik vasara turbūt ir patys skrydžiai į Ženevą kainuoja daugiau, nei tokiu metu...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū Jums Iveta :) o kempingas geras, kaip ir kempingas :) kas su palapinėmis, kas su kemperiais, šalia ežero kranto (žiūrint kur gausite vietą), didelės atskiros patalpos dušams (mokama atskirai monetomis), maistui gaminti, lyg kavinukė vietoje, viskas gan paprasta, bet jauku, švaru.. svarbiausia žmonės labai šilti :) gražios Jums kelionės, parašykite kada grįšite :) p.s. mes keliavome kemperiu vasarą, tad dėl skrydžių nežinau :)

      Panaikinti
  5. Gražios nuotraukos iš Šveicarijos. Tokie nestandartiniai objektai, ne tie, kuriuos visi žino iš lankstinukų. O prie Ženevos ežero išvis įspūdinga. Nuostabiai atrodo, tikrai verta aplankyti ir pamatyti kartą gyvenime. Patogiausia turbūt būtų nuskristi į sostinę ir iš ten jau organizuotis transportą. Pavyzdžiui, radau visai gerus skrydžius: skrydžiai į Ženevą ir kaina nebloga, verta susidomėjimo.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Didelis ačiū Augi, tikiuosi jau apsilankėte :) aš vis dar gyvenu svajone nuvykti ten su vaikais, taip jau gavosi, kad su vyru dviese pamatėme šį grožį. na tikra pasaka..ką čia ir bekalbėti.. o nuotraukos tikrai gražios, pati nesitikėjau, ačiū :)

      Panaikinti
  6. Sveiki,
    Viskas labai magiška skaitant apie Šveicarija. Taip pat pateikta keletas man idomiu pavadinimu apie kalnus. Ar patys keletes i koki? Kokios rekomendacijos? Labai norisi pabiti virsuje tuo labai mazu pries visa kalnu masyva...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sveiki,išties magiškas kraštas. kažkokių rekomendacijų neturiu, tik supratau, kad laimės dalykas pakilus pamatyti kalnus, nes ten sako dažnai lyja ir apsiniaukę. antroje dalyje aprašyta kad kėlėmės Schilthorn kalną http://svajoniupieva.blogspot.lt/2012/11/sveicarija-ii-d.html
    jau perkant bilietus ekrane matėsi, kad viršuje apsiniaukę, tačiau tas kalnas buvo mūsų tikslas, mes ten atvykome su dviračiais ir labai jau norėjosi pakilti į viršų :) bet pakilę nieko nepamatėme.. iš visos kelionės labiausiai ir patiko tas Lauterbrunnen krioklių slėnis,na ir vevey miestelis nerealus.

    AtsakytiPanaikinti
  8. What's up all, here every person is sharing such experience, therefore it's good to read this blog,
    and I used to pay a quick visit this blog daily.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

katžolė citrininė

Dekoratyviniai česnakai (Allium)

Adventas