Žvilgsnis į vasaros pievą...


Dėlioju sėklas, surinktas iš praeitos vasaros gėlių ir piešiu planą ką sodinsiu šiai vasarai, bet, kaip ir dažniausiai būna, jis lieka stalčiuje, o pats geriausias planas būna kastuvas ir tos dienos nuotaika.. Tai nėra gerai, bet nors čia nesinori lipti į rėmus.  Praeitą vasarą labai pamėgau dviratį, tad nelabai ruošiau blog'o namų darbus ir vasaros nuotraukų neįsikėliau.  





Kasmet stabdau save nuo vis labiau užvaldančio gobšumo :) įsigyti kuo daugiau augalų. Nenoriu augalų kolekcijos, noriu tiesiog gamtos kampelio mums visiems - šeimai, draugams, paukščiams, vabzdžiams, ropliams.. 

O, kad pavasarį nieko nepersodinti, turbūt taip nebus, nes visada niežti rankos kažką taisyti. 
Nėra pas mus konkretaus sodybos stiliaus, gal dar nedaaugau.. tiesiog laisvė visiems.  

Didžiąją dalį sklypo užima veja, nes čia smagu žaisti, o gėlynai išdėstyti atskirose salelėse. 





 Iš savo surinktų sėklų ir keletą naujų rūšių, vėl sėsiu gvaizdūnės, kosmėjas, jos puikiai užpildo tuštesnes vietas ir turi daug nektaro.
















 Sinavadai pasisėja patys. 




 Gyvatvorėje šalia tujų ir raugerškio, auga įvairūs žydintys krūmai (vėgelės, alyvos, sedula, jazminai, putinai, šeivamedis, pūslenis ir kt.). Labai jau norisi kvapų, žiedų ir skanių uogų paukšteliams. 












Yra klaidų dėl tankaus susodinimo, tad šiemet planuose keletą jų persodinti. Kol gyvatvorės pagrindiniai augalai pilnai nesuaugę, tuščias vietas kasmet užpildau daugiametėmis ir vienmetėmis gėlėmis. 













Man patinka pats sodininkavimo procesas - sodinti, stebėti.. jausti.. užuosti, ragauti.. kartais net nesvarbu koks rezultatas. Bet mokytis niekada nevėlu. Kruopštumu ir didele meile augalams mane žavi Auksė, apie naujus augalus, jų auginimą pasimokau iš Rasos, didele augalų kolekcija ir nuostabiais deriniais atsispindi sodelis , puikių idėjų radau pas Džildą, tikiuosi ji dar sugrįš. Realiai labai daug apie augalus prakalbėta su sodybos kaimynais, bet daugiausia valandų apie augalus ir meilę žemei, kalbėta su mano Siga, ji savo pasakojimus, manau, pradės šiek tiek vėliau.  

Pernai taip ir nepadariau planuoto boružių namelio, šiemet reikia būtinai sukonstruoti, kad boružės turėtų kur žiemoti. Jis gali būti iš įvairių medžio atliekų ir stagarų, namelis turi būti su skylutėmis ir jo viduje turi būti šieno, kurio kvapas vilioja boružės. 


http://www.findmeagift.co.uk/gifts-for-gardeners-ladybird-house.html


Ankstyvą pavasarį name prie langų atrandame pabudusias ne tik boružes, bet ir auksaakes. Anksčiau jų nepažinojau ir maniau, kad tai baltasparniai. Auksaakės ypatingai vertingi vabzdžiai, amarai pagrindinis jų maistas. 


Laukinės bitės laikosi kažkur netoliese, nes jų apstu mūsų pievoje. Jas ir kitus gyvius, privilioja nektaringi augalai serenčiai, kosmėjos, nasturtės, anyžinis lofantas , katžolė, medetka, vaistinės ramunės, garstyčios, pankolis, agurklė. Kartu atkeliauja ir nepageidaujami svečiai, tad serentis, lofantas, katžolė, blakinė kalendra, augantys daržo pakraštyje, juos atbaido. 
Šiemet dar sodinsiu pelyną, facelijas. 
medetka
medetka

smulkieji serenčiai
Debesylas

Lietuvos entomologų draugija akcijai "2013 metų vabzdys", pasirinko nykstantį ir retą Lietuvoje kvapujį auksavabalį Oxythyrea funesta). Plačiau apie akciją.

Sode žydėjęs šiurpinis gvazdikas, savo nuostabiu medaus kvapu, priviliojo retą svečią. Nėra jie geriečiai, nes graužia augalų žiedus, bet padarytos žalos tikrai nesimatė.  



Kvapusis auksavabalis /Oxythyrea funesta/

ir jo giminaitis

Paprastasis auksavabalis /Cetonia aurata/



Pernai auginau saują grikių, rašoma, kad ir jie labai nektaringi, nors bičių prie jų nepastebėjau. Užaugo gražiai, žiedeliai maži dekoratyvūs, sėklos subrendo ir košė vienam kartui pavyko.  Grikis yra puikus sideratas, rudenį atjaunina dirvą. 



Atsisakiau cheminių priemonių tręšimui ir kenkėjų naikinimui. Moksliškai įrodyta, kad pesticidai ir insekticidai sunaikina ne tik kenkėjus, bet ir geruosius vabzdžius, o jei kažkuri priemonė sunaikina tik kenkėjus, tai išveja ir geruosius sodo gyventojus, nes jie neturi kuo maitintis. Gamtos dovanos (dilgėlės, serenčiai, česnakas, svogūnai, kiaulpienės, asiūklis, bitkrėslės ir kt.) yra ir puiki trąša ir priemonė nuo kenkėjų. Prieš kenkėjus ruošiami antpilai, ištraukos ir iš kajeno pipirų, imbiero, citrinos. 
Apie kitas natūralias priemones rašiau ir čia  







Praeitą vasarą darže žymiai sumažėjo sraigių ir šliužų, o jų būdavo pakankamai daug. Pastebėjau, kad po malkų krūva apsigyveno nemažai rupūžių, varlių ir driežų. Verta jiems įrengti nuošaliau esančią slėptuvę, valgo ir uodus, kirminus, kurklius ir kt. lervas.











Darže įtaisyta atrama jaunam citrinvyčiui priviliojo laumžirgius, tai buvo lyg jų nusileidimo vieta. 

Manau daugiau įrengti tokių kuoliukų, kad juos privilioti, nes jie taip pat minta kenkėjais.  Ačiū Aistei už linkėjimą, smalsuolis laumžirgis išties aplankė mano riešą :) Aistės smėliadėžė nuostabi, mane žavi jos trapus prisilietimas prie gamtos, mokausi iš jos nuostabių fotografijų.  

Pasiteisino daržas sugrupuotas nedideliais kvadratais, šiek tiek daugiau darbo nei ištisose lysvėse, bet didesnė augalų įvairovė, gera kaimynystė, augalų nektarai apsaugo vieni kitus nuo kenkėjų.  Šalia daržovių auga gėlės ir vaistinės žolės. Mulčiuoju augalus nupjauta žole, mažiau auga piktžolių, dirvoje palaiko drėgmę ir grunto pusiausvyrą. Žole mulčiuoju ir vaismedžius, pomidorus šiltnamyje, ypač ji tinka riešutmedžiams. Žalia žolė neturi liestis prie augalo, prieš mulčiuojant jaunus daigus, žolę džiovinu šiltnamio takelyje.
Daug įdomios informacijos apie tai gerazemdirbyste




Myliu žemę ir stengiuosi su ja elgtis pagarbiai. 
Gal ir pridarau klaidų iš nežinojimo, bet žinau tikrai, kad stengsiuosi jų nedaryti ateityje. 

Na ir kaip be žolelių, jas sodinu įvairiose daržo vietose, šiemet, dėl vietos stokos darže, planuoju daugiau jų įterpti ir tarp gėlių. 


Pakrantės gyvenimas harmoningas ir gyvas.  






mano draugės :)






Planuose vietoje šio žemaūgių augalų plotelio dešinėje pasodinti pievą, panašią į natūralią. Išbandysiu įvairias pievų gėles, rugius, miežius, aukščiausioje vietoje kukurūzus, pernai puikiai užaugo keletas bandytų daigų. 





Puokštėms nepamainomas yra kvapusis pelėžirnis.



 išbandžiau jį paleisti ant tujų gyvatvorės.


na o karalienėms rožėms taisyklė viena - nemėgsta didesnių gėlių konkurencijos. 














štai tokia mūsų vasaros pieva ir tokie planai.. 





Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

katžolė citrininė

Dekoratyviniai česnakai (Allium)

Adventas